Sodobna priprava hrane

Cilji predmeta:
- učenci spoznajo pomen zdrave prehrane, ki nam zagotavlja in ohranja zdravje,
- učijo se o pomembnosti varne, varovalne in zdrave prehrane ter spoznavajo načine priprave,
- razvijajo sposobnosti uporabe, povezovanja in tvornega mišljenja za preudarno odločanje o lastni prehrani v smislu zagotavljanja zdravja,
- potrebe po hranilnih snoveh, se naučijo razporediti na posamezne obroke in opredeliti nepravilnosti v zvezi s prehrambenimi navadami, ki lahko slabšajo zdravje ali so vzrok različnih bolezni;
- pri praktičnih vajah se seznanijo s tehnološkimi postopki za pripravo jedi. Ti postopki predpriprave in priprave so taki, da ne povzročimo zaradi nevednosti spremembe glede hranilne vrednosti, jedi pa morajo ustrezati kriterijem zdrave prehrane.
Vsebina predmeta:
pomen zdrave prehrane in njen vpliv na naše življenje. Pomen in značilnosti varne, varovalne in zdrave prehrane. Načini pripravljanja hrane – teorija in praksa.
Hranilne snovi, ki jih mora vsebovati celodnevni obrok, da zadostimo potrebam organizma. Potrebe po hranilnih snoveh; posledice pomanjkanja in preobilja. Prehrambene navade, ki lahko slabšajo zdravje ali so vzrok različnih bolezni. Postopki predpriprave in priprave hrane, s katerimi ne povzročimo sprememb hranilne vrednosti.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..