glava joomla 3 4 nova3

V okviru festivala Drugajanje sta novembra 2018 v Mariboru potekali dve Šoli v kulturi. Udeležili so se ju učenci OŠ Valentina Vodnika iz Ljubljana in OŠ Prestranek.

ŠOLA V KULTURI

V ponedeljek, 27. 11. 2017, smo se z vlakom odpravili v Maribor. Ko smo prispeli z železniške postaje v Center plesa, smo odložili prtljago in se napotili na ogled Maribora – Po sledeh nasilja. Vodil nas je gospod Simon in nam na različnih točkah razlagal o zgodovinskih dogodkih. Zdelo se mi je zelo poučno, ker sem izvedel nove stvari o Mariboru. Najbolj zanimivo se mi je zdelo, ko nam je vodič povedal, kakšen pomen imajo grafiti na ulici, ki je namenjena samo navijačem nogometnega kluba Maribor.

Nato smo imeli kosilo na osnovni šoli Bratov Polančič. Bilo mi je dobro, celo boljše kot pri nas v šoli.

Nato smo si ogledali kulturni center GT 22. Vse prostore nam je pokazala gospa Nika. Bili so zelo zanimivi. Sploh pa dejstvo, da skoraj vsako leto podrejo kakšno steno in še malo razširijo center. Zelo zanimiva se mi je zdela soba, kjer je bila razstavljena ogromna zbirka fotoaparatov. Spoznal sem razvoj fotoaparatov in fotografij skozi zgodovino. Najbolj všeč mi je bil prostor z rampo za rolkarje. Malce me je motilo le to, da so bile stene malo umazane in neurejene.

Nato smo si v GT 22 ogledali predstavo B.U.M. Predstava je bila monodrama. Govorila je o izumitelju atomske bombe. Zdela se mi je zelo zanimiva in bila mi je zelo všeč. Na trenutke je bila smešna. Predvsem je bilo zanimivo, da se je stopnjevala napetost, vendar pa ni prišlo do razpleta. Takrat se je predstava enostavno končala. In ni se zgodil "bum", ki smo ga tako pričakovali.

Nato smo povečerjali v mladinskem hotelu Baščaršiji. Čevapčiči in kajmak so se mi zdeli odlični in z veseljem pridem še kdaj.

Sledila je predstava Zasledovalci sreče. Bila je nenavadna, saj je bila kombinacija plesnih gibov in igre. Pritegnila je našo pozornost, a je imela pomanjkljivosti. Koreografija je bila zelo dobra, toda menim, da je bilo malo premalo akcije. Bolje bi bilo, če bi se nastopajoči več gibali in manj govorili. Igralci so uporabljali veliko nerazumljivih besed. Najbolj pa me je motilo to, da je bila predstava v angleščini. Če si hotel razumeti celo predstavo, si moral brati ves čas brati nadnapise, tako pa nisi mogel slediti dogajanju na odru, zato nisi vsega razumel, predstava pa je izgubila smisel.

Nato smo šli nazaj v plesni center. Tam smo se pripravili na spanje in preživeli noč.

Naslednji dan smo začeli z zdravim zajtrkom. Hkrati pa smo se pogovarjali in izmenjavali mnenja o prejšnjem dnevu. Veliko je bilo vprašanj o Zasledovalcih sreče.

Po zajtrku smo odšli v SNG Maribor – v »labirint«, kjer so nam razkazali skrite kotičke in prostore gledališča, ne samo dvorane. Bilo mi je malce dolgočasno, ker smo veliko hodili po belih hodnikih. Motilo me je, da je gospa, ki nas je vodila po SNG-ju, govorila z nami kakor z 4-letniki. Najbolj zabavno je bilo v sobi za vaje. Tam smo uprizorili svoj prizor in se pošteno nasmejali.

Odšli smo nazaj v GT 22, kjer nas je že čakal režiser Marko Bulc, klicali smo ga Mare. Predaval nam je o poklicih v gledališču. Spoznali smo, da so za predstavo nujni samo trije pogoji, in sicer: da imamo igralce, da imamo gledalce (tudi, če je samo en) in da so v istem prostoru.

Spet smo se odpravili na pot, toda tokrat na osnovno šolo Bratov Polančič. Tam smo jedli kosilo, ki je bilo še vedno boljše kakor pri nas. Motilo pa me je, da sem okoli sebe slišal samo "Žabarji."

Vrnili smo se v GT 22 na delavnico. V drugem delu smo spoznali, da lahko isto besedilo lahko povemo na različne načine. Spoznal sem, da so v predstavi najbolj pomembna čustva. Nato smo sestavili svojo predstavo in se pri izvedbi do dobrega nasmejali.

Večerja v La Pizzerii mi je bila zelo všeč, ker sem prvič rezal pico z škarjami. Izkušnjo bi z veseljem ponovil.

Oba dneva sta se mi zdela zanimiva, poučna, zabavna in polna novih doživetij. Dobil sem tudi nove prijatelje in če bi se dalo, bi ponovil oba dneva.

Nejc Kravanja, 8.c

Avtor videa: Boštjan Selinšek

Igrišče za gledališče 2.0: Šola v kulturi, Maribor 2017 from Bunker Ljubljana on Vimeo.

 

FESTIVAL DRUGAJANJE 2017

Drugajanje je koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v gledališču II. gimnazije, v Amfiteatru, in v drugih prostorih v Mariboru, soorganizirata pa ga zavod Bunker Ljubljana in ll. gimnazija Maribor. Programski fokus festivala sta sodobno gledališče in ples, festival pa smo začeli z željo, da mlade seznanimo s sodobno uprizoritveno umetnostjo. Prepričani smo, da so za srednješolce primerne vse sodobne predstave, ki so kvalitetne, le predstaviti jim jih je treba na pravi način: ponuditi uvod in kontekst. Zato že vsa leta ne programiramo mladinskih predstav, ampak najbolj kvalitetne presežke uprizoritvene sezone.

Avtor videa: Boštjan Selinšek

Festival Drugajanje 2017 from Bunker Ljubljana on Vimeo.

 

 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..