IMG 3097Ob 27. januarju, mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, so v muzeju odprli razstavo Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih – predmeti v zbirkah Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Zgodbo slovenskih taboriščnikov dopolnjujejo predmeti, ki jih muzej hrani v sedmih zbirkah. Rdeča nit razstave so žepne ure, ki so jih odvzeli pripornikom ob prihodu v taborišče. Ure so se ustavile ob različnem času. Nepremične kazalke tako simbolično kažejo čas v vojni, čas trpljenja, čas smrti in čas odhoda domov. Velikokrat se njihovi lastniki niso vrnili, ampak so prišle v domovino samo ure.

V četrtek, 26.1.2017, so v muzeju gostili posebnega gosta, preživelega taboriščnika, ki je z nami delil svojo osebno izkušnjo. Dušan Stefančič je kot najstnik preživel strahote kar šestih koncentracijskih taborišč, med njimi zloglasnih uničevalnih taborišč Dachau in Mauthausen-Gusen. Povedal je: »Nikoli nisem izgubil volje. Ne bi govoril o upanju, ampak bil sem prepričan, da se bom vrnil.« Poudaril je, da je vojna samo uničevanje in ne prinese nič dobrega.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..