amnestyTUDI NA NAŠI ŠOLI PIŠEMO ZA PRAVICE

Na naši šoli smo prvič sodelovali v akciji Pišemo za pravice (Write for Rights) , ki jo organizira Amnesty International po vsem svetu.

Nekateri učenci (predvsem tisti, ki sodelujejo v projektu Erasmus+ We, the Kids of The EU, believe...) so pisali pisma politikom držav, od koder prihajajo posamezniki, ki so jim kršene določene pravice.

Veliko učencev je napisalo solidarnostna sporočila tem posameznikom.

Učenci in učitelji šole pa so si v avli šole lahko ogledali krajše videoposnetke o posameznikih in o kršitvah njihovih pravic, potem pa so podpisovali že napisane apele.

Nekateri mlajši učenci pa so izdelovali besedne kartice za begunske otroke, ki se šolajo v Sloveniji. Pomagale jim bodo pri učenju slovenščine.

Otroke so najbolj ganile 4 zgodbe o kršitvah njihovih pravic:

- Zgodba o Annie in ljudeh z albinizmom, ki jih je v njihovi državi strah za lasten obstoj.

- Zgodba o Edwardu Snowdnu, ki je svetu razkril, kako oblasti zbirajo naše osebne komunikacije in mu zato grozi 30 let zapora.

- Zgodba o Ivu Fehu in njegovih dveh prijateljih iz Kameruna, ki so jih obsodili na 10 let zapora zaradi šaljivega SMSa.

- In tudi zgodba o staroselcih v kanadski dolini reke Peace, ki jim zaradi gradnje jezu grozi izguba zemlje, ki jo obdelujejo za preživetje.

Več o temi si lahko pogledate na spletni strani Amnesty International:

http://sola.amnesty.si/pisem-za-pravice-2016-opisi-primerov

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..