Poročilo: Slovenski knjižni sejem

V petek, 24.11.2023, se je 11 učencev iz OŠ Valentina Vodnika z učiteljico Natašo odpravilo na 39. Slovenski knjižni sejem. Dobili so se pred staro šolo Valentina Vodnika ob 12.25 uri. Odšli so na postajo Tržnica Koseze. Tam smo stopili na avtobus št. 7L. Eden izmed učencev je zamudil, zato so ga trije sošolci počakali na postaji in prišli z njim naknadno.

Sejem je potekal na Gospodarskem razstavišču. Po sejmu je radovedne učence vodila animatorka.

Najprej so se ustavili pri Fotoconi. Tam jim je prodajalec predstavil, kaj je fotoknjiga. Izvedeli so, da je v fotoknjigi veliko fotografij in malo besedila ter da se zgodbo spoznava predvsem preko slik in ne preko besedila.

Sledil je ogled razstave ilustracij, kjer so učenci izvedeli, da ilustratorji uporabljajo različne tehnike ustvarjanja glede na to, kateri starosti otrok ali odraslih so namenjene. Nekatere ilustracije so bile preproste, izdelane s svinčnikom ali pa črnilom. Nekatere so bile izvirne, saj so bile izdelane iz sukanca, blaga in gumbov.

Leto 2023 je posvečeno pesniku Karlu Destovniku – Kajuhu, saj je letos minilo 100 let od njegove smrti. Zato so si učenci ogledali stojnico, ki je bila namenjena njemu v čast. Tam jim je gospa povedala nekaj o Kajuhu. Izvedeli so, da je pisal pesmi že od 16. leta dalje do svoje smrti, ko je bil star le 21. V 6 letih je napisal kar 150 pesmi. Izvedeli so tudi, da je bil za zapahi, da je bil partizan in da je svoje pesmi zakopal pod češnjo. 

Po tem so odšli v stripovski kotiček, kjer jim Žiga Valetič, ki je naredil strip Avtocesta s pomočjo umetne inteligence, predstavil značilnosti stripov. Izvedeli so, da se s stripom lahko hitro naučijo druge jezike, saj če ne vedo, kaj piše, sklepajo vsebino s pomočjo slik.

Nato so nekateri učenci poskusili gledati skozi VR očala, ki so predstavljala dogodek iz neke knjige. Takrat so zagledali tudi Pižamo oz. Boštjana Gorenca in se nemudoma slikali z njim.

Učiteljica jim je predstavila tudi Zavod Škrateljc, ki postavlja pravljične poti po Sloveniji. Sedaj jih je že 10.

Na koncu so imeli učenci prosto in so si lahko kupili knjige, ki so imele cene znižane za 10 % do 15 %.

Mark Raveleau, 7. c

 

 

Vseh obiskov 23, od tega danes 1.
Dostopnost